No té sentit intentar preservar una espècie vegetal sense alhora conèixer i preservar altres espècies de les què depèn. Observant l’inici de floració d’aquestes plantes de ceba de la varietat ‘de Berga’ he observat que el seu pol·linitzador principal, almenys aquí, a Barcelona ciutat, és una petita halíctida, probablement del gènere Lasioglossum. Potser el Lasioglossum malachurum o una altra de similar.

Aquestes abelletes solen viure en colònia on hi ha una reina, però aquí al mediterrani moltes obreres també poden ser fèrtils i presentar un comportament més similar al de les abelles solitàries. Excaven els seus nius a la terra. Com que no fan mel, no se’ls presta atenció, però n’he observat pol·linitzant flors d’estèvia i meló, apart d’aquestes a les que hauré d’agrair poder tenir llavor de ceba ‘de Berga’ el mes que ve.